fmskep
Minden ember születésétől kezdve végigjár egy mozgásfejlődési utat, amely meghatározott mérföldköveket kell, hogy érintsen. Az újszülött első mozgásai közé a fej emelése, megtartása, forgatása tartozik. Ezután szépen sorban megtanul átfordulni a hasáról a hátára és vissza, majd kúszni, mászni és végül két lábra állni.

Egészséges mozgásfejlődés mellett, a kisgyermeknek 5-7 éves korára minden funkcionális mozgásformát birtokolnia kell. Ezek a következők: járás, futás, ugrás, kúszás, mászás, dobás, elkapás, húzás, tolás, függés, forgás a test tengelyei körül, egyensúlyozás. Ezek a mozgásformák már összetett mozgásmintákat tartalmaznak, lebonthatók egyszerűbb, fundamentális mintákra. Ezeket a fundamentális elemeket optimális esetben életünk végéig hiánytalanul birtokolnunk kellene, azonban bizonyos hatások miatt (ülőéletmód, mozgásszegény élet, egyoldalú, rossz edzésvezetés, sérülések stb.) ezek erodálódhatnak.

Az a sportoló aki nincs birtokában ezen alapoknak, egy meghatározott mozgás minőségi szintet nem tud sajátjának az alapvető mintákban, folyamatos kompenzálásra, helyettesítésre kényszerül a terhelés során. Ez pedig a hatékonyság és gazdaságosság rovására megy az érintett mozgásokban, és a sérülés kockázatát növeli. Gray Cook, amerikai gyógytornász, erőnléti edző dolgozta ki az alapvető mozgásminták szűrésének rendszerét és a hozzá kapcsolódó korrekciós eljárásokat.

A kondicionális felkészítést megelőzően a sportoló  mozgásminőségéről kell pontos képet kapni, az esetleges hiányosságokat orvosolni, hiszen ez az alap, amelyre a fizikális edzés épül. Minden edző, aki sportolókat készít fel felelősséget kell vállaljon a játékosa  egészségéért, szakmai előrehaladásáért, karrierjéért. Ezért kell tisztában lenni az egyéni mozgás limitációkkal, működési hiányosságokkal, hiszen így tudjuk a teljesítmény emelés alapjait letenni és  a sérülés kockázatát csökkenteni.

Logo_footer   
     © 2015 RedZone Sport

Kövess minket: