Kornél Blogja: A lefekvés előtti tusolás javítja az alvás minőségét

Nem csak a RedZone Sport szegedi edzőterme, valamint a hozzá tartozó honlap újult meg, elindult Kornél Blogja is. Ebben a terem szakmai vezetője, Bubori Kornél beszél a funkcionális edzéshez kapcsolódó hasznos információkról, tudományos témákról és a vendégek számára alkalmazható tapasztalatokról.

Találkoztam egy érdekes tanulmánnyal, amelynek az a célja, hogy kiderítse: egy 10 perces, körülbelül 40 Celsius-fokos zuhanyzás felgyorsítja-e az elalvási folyamatokat?

Tizenegy profi labdarúgót figyeltek meg a szezon során, átlagéletkoruk 18 év. Öt napon át edzés, egy nap mérkőzés és egy szabadnap – ez volt a heti ciklusuk. Három napot úgy vizsgáltak, hogy edzés után tusoltak és lefekvés előtt nem, a másik három napon pedig lefekvés előtt egy körülbelül 40 Celsius-fokos, tízperces zuhanyt vettek. Az alvás monitorozását az éjszaka során az IButton rendszerrel végezték disztális és proximális bőrhőmérséklet alapján.

Mit találtak? A lefekvés előtti zuhanyozás alatt szignifikánsan megemelkedett a disztális bőrhőmérséklet 1,1 fokkal, ez a hőmérsékletemelkedés a lefekvés utáni 30 percben is fennmaradt. Az alvás hatékonysága így 2 százalékkal javult, az elalvás pedig 7 perccel gyorsabban történt meg.

Mit jelent ez? Összességében elmondható, hogy a meleg zuhany befolyásolja a hőszabályozási folyamatokat, amely gyorsabb és hatékonyabb alvást eredményez.

A tanulmány célja tehát az volt, hogy megtudjuk, a forró tusolás mennyire képes manipulálni a bőrhőmérsékletét, és ez hogyan befolyásolja az alvást. Véleményem szerint elmondható, hogy ez a fajta tusolás a lefekvés előtt egyértelműen pozitívan hat az alvási folyamatokra, ráadásul egyéb általam ismert tanulmányok is hasonló eredményekről számoltak be. Itt említeném meg, hogy más elemzések a forró fürdőt még hatékonyabbnak találták, mint a zuhanyozást. Tehát az edzők javasolhatják sportolóiknak a forró fürdő alkalmazását megterhelő időszakban, ezzel segítve a gyorsabb regenerációt. Mivel ezt a szakaszt gyorsítani tudjuk vele, így periodizációs módszerként is alkalmazhatjuk.

Forrás: Whitworth-Turner C, Di Michele R, Muir I, Gregson W & Drust B. (2017): A shower before bedtime may improve the sleep onset latency of youth soccer players, European Journal of Sport Science.

Kornél blogja az ATP Szövegírás segítségével valósul meg. További információk itt!