Kornél Blogja: Különböző edzések hatása az iskolás korosztályokra

Nem csak a RedZone Sport szegedi edzőterme, valamint a hozzá tartozó honlap újult meg, elindult Kornél Blogja is. Ebben a terem szakmai vezetője, Bubori Kornél beszél a funkcionális edzéshez kapcsolódó hasznos információkról, tudományos témákról és a vendégek számára alkalmazható tapasztalatokról.

Egy számomra érdekes tanulmány azzal foglalkozik: hogyan hatnak a plyometrikus edzések (szökdelések), az ellenállásos edzések, valamint ezek kombinációi a sprint és az ugrás teljesítményére iskolásoknál. Ebben nyolcvan fiút vizsgáltak 12 és 16 éves korosztály között. Két különböző csoportba sorolták őket: a csúcsnövekedési fázist megelőző és a csúcsnövekedési fázis utáni időszakra. A két csoport hat héten keresztül heti két alkalommal végzett súlyzós, plyometrikus edzéseket, valamint a kettő kombinációját tartalmazó edzést.

Amit mértek náluk:

  • gyorsulási képesség
  • maximális sebesség
  • guggolásból felugrási magasság

Az eredmények azt mutatták, hogy a plyometrikus és a kombinált edzések szignifikánsan több javulást okoztak a sprintteljesítményben a csúcsnövekedési fázis előtti csoportnál, ugyanakkor a csúcsnövekedés utáni csoportnál a súlyzós és a kombinált edzés mutatott pozitív hatást a felgyorsulási képességre és a guggolásból felugrásra. Ugyanennél a csoportnál a plyometrikus edzések a maximális sebességre voltak pozitív hatással.

Mit jelent ez? A növekedési fázistól függetlenül az mondható el, hogy az erő és plyometrikus edzések kombinációja jelentheti a legjobb megoldást rövid távon egy ilyen korú sportoló felugrási magasságának és sprintteljesítményének fejlesztésére. Csúcsnövekedés előtt a plyometrikus tréning akár önállóan, akár kombinálva erőedzéssel, megoldás lehet a vizsgált képességek fejlesztésére. A csúcsnövekedési fázis után a fejlesztendő területtől (pl.: felgyorsulási képesség, vertikális felugrás) szükség lehet speciálisabb ingerekre.

Saját véleményem szerint, mint tudjuk, az azonos stresszre minden sportoló különbözőképpen reagál. A tanulmány iránymutatásként szolgálhat csapatsportokban dolgozó szakembereknek, de az egyéni reakciókat egy adott ingerre nem szabad figyelmen kívül hagyni. A kutatás rámutat a plyometrikus edzések pozitív hatására. Viszont a csúcsnövekedési fázis után olyan speciális ingerekre lehet már szükség, ami az adott sportág számára pozitív hatással jár. A plyometrikus edzéseket specikifikus erőedzéssel kombinálva hatékonyabb eredményeket tudunk elérni a későbbiekben a vizsgált paraméterekben.

Forrás: Radnor, JM, Lloyd, RS, and Oliver, JL. J Strength Cond Res 31(3): 787–797, 2017.

Kornél blogja az ATP Szövegírás segítségével valósul meg. Részletekért klikk ide!