6724 Szeged, Kátay utca 23. +36-70/292-8580 info@redzonesport.hu

Először is tisztázzuk a fogalmat, valamint azt, hogy kikről is beszélünk a témát illetően. A korai specializálódás fiatal, 6-14 éves kor közötti sportolókra vonatkozik, akik minimum 9 hónapot töltenek egy sportág edzéseivel, mérkőzéseivel és ezért az egy választott sportért minden más mozgásformát abbahagynak, feladnak.

Számos kutatás is alátámasztja, hogy a mai fiatal generációt nem lehet összehasonlítani a 20-30 évvel ezelőtti kortársaikkal. Az okok ismertek a mindennapi életből; korlátozott iskolai testnevelés, életmódbeli korunkra jellemző betegségek, a grundsport kihalása és ezzel összefüggésben a játszótereken és utcákon eltöltött idő hiánya. Ezek a tényezők mind azt eredményezik, hogy az alapvető atletikus tulajdonságok korlátozva vannak – (Vandorpe és társai 2011).

Az Egyesült Államokban végeztek egy kutatást, ahol az olimpiai érmes atlétáikat vizsgálták. Arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált sportolók átlagosan 3,4 sportot űznek párhuzamosan iskolás éveik alatt – (Hill és társai 2002). Ez megmutatja a kapcsolatot a multisport megközelítés és a későbbi sikeres felnőtt karrier között. A fiatalkorú, túlzott specializálódás fokozza a későbbi sérülések rizikóját (egysíkú edzésinger, túlterhelésből fakadó sérülések) és növeli a kiégés lehetőségét.

„Úgy gondolom, hogy a több sportágat kipróbáló gyerekek erősebb, általánosabb atletikus képességekkel bírnak. Amikor az alap sportágukban mozgásos problémával szembesülnek, akkor ösztönösen szélesebb körű megoldással rendelkeznek. Az egy sportot űzőknek egysíkú mozgásuk, sporttudásuk és gondolkodásmódjuk alakulhat ki, ami nem biztos, hogy támogatja a későbbi eredményes karriert. Problémát okozhat az is, ha a sportágra jellemző mozgásformát már korán, 6-8 éves kor között fokozott intenzitásra késztetve kéri számon az edző ahelyett, hogy kevésbé kontrolált környezetben játszani hagyná a gyerekeket. Ezt az egysíkú terhelést egészítjük ki a RedZone Sportban. Széles, minőségi mozgásos bázist alakítunk ki a gyerekeknél. Erős alapokra, szabad mozgáspályákra, gyors és megfelelő döntéshozatalra, valamint hosszú és egészséges karrierre mindenkinek szüksége van sportágtól függetlenül!” – nyilatkozta Bubori Kornél, a Redzone Sport tulajdonosa.