6724 Szeged, Kátay utca 23. +36-70/292-8580 info@redzonesport.hu

Ügyesebbé, robbanékonyabbá vált a RedZone-ban a 11 éves Bora

A RedZone Sport a sportolók teljesítménynövelésére specializálódott, ezért büszkék vagyunk rá, hogy több válogatott klasszis hozzánk jár edzeni. De legalább ilyen fontos az is, hogy az utánpótláskorú sportolóknak jó alapot biztosítsunk. Ezúttal a 11 éves teniszező, Buchholcz Bora és edzője, Pelyhe Árpád mesélt a RedZone-ban végzett közös munkájukról.

– A tenisz egy olyan sport, amely során a test egyik oldala nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint a másik. Felelős szülőként egy éve kerestük fel a RedZone-t azzal a kérdéssel, hogy Bora testének szimmetriája hogyan őrizhető meg. A RedZone és annak munkatársai annyira meggyőzően mutatták be a Bora testi fejlődésével kapcsolatban kidolgozott tervüket, hogy megragadtunk kislányunkkal az edzőközpontban – mesélte Bora anyukája, Buchholcz-Huba Dóra.

– A lábmunkámban érzem a legnagyobb fejlődést, mióta itt edzek. Dinamikusabbá vált a játékom, gyorsabb lettem. De a legfontosabb, hogy ne váljak féloldalassá, mivel jobb kezes lévén a bal oldalamat tenisz közben kevésbé használom. Az edzőterem légköre nagyon tetszik, sok sportoló edz mellettem, jelenlétük feldob. Árpit nagyon szeretem, jó és változatos feladatokat talál ki számomra – mesélte Bora.

– Egy éve dolgozunk együtt, Bora heti rendszerességgel jár kiegészítő edzésre hozzánk. Vele is, mint minden sportolóval, az alapok megteremtése volt az első célom. A helyes mozgásminták megtanításával, mozgáskészségek fejlesztésével kezdtük. Az itt elvégzett munkát a későbbiekben jól tudja majd kamatoztatni – avatott be a részletekbe személyi edzőnk, Pelyhe Árpád.

– A kiegészítő edzések célja továbbá a sérülések lehetőségének a minimalizálása, míg a mobilitásfejlesztő gyakorlatoké az ízületek hatékony mozgásának megteremtése a teljes mozgástartományban. A stabilitás pedig alappillére a sérülések megelőzésének és a mozgás minőségének. A tenisz „féloldalas” sportok közé tartozik, ahol a domináns oldal izmai, ízületei nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Ez okból is nagy figyelmet fordítok a különböző prehabilitációs gyakorlatok beépítésére. Az utánpótlássport még nem az eredmények hajszolásáról szól. Leginkább az alapokról, amelyek a későbbiekben lehetővé teszik az élsportolókkal szembeni elvárásnak való megfelelést, ami nem más, mint hogy folyamatosan terhelhető és a sérülésekkel szemben ellenálló legyen.

– Az alapok után a kondicionális képességek fejlesztésével folytattuk. Erőközléseket, irányváltásokat, futásokat, saját testsúlyos, medicinlabdás, minimális ellenállásos gyakorlatokat végez Bora. Nagy hangsúlyt fektettem a gyorsaság és robbanékonyság fejlesztésére, amely ebben a korban még a mozgás gazdaságosságával valósul meg. A koordinált mozgás ügyesebb, gyorsabb végrehajtást eredményez. Az ugráló, szökdelő feladatoknak köszönhetően jobb testtudat alakul ki és az agilitása, mozgáskoordinációja is fejlődik. A gyorsaság teljesítmény-centrikus fejlesztését később, serdülő korban kezdjük meg.

Természetesen az eredmények nem maradtak el.

– A sokoldalú képzésnek köszönhetően Bora hatékonyabban közöl erőt, ügyesebbé, robbanékonyabbá vált, amelyeket a teniszpályán kamatoztathat. Mentálisan is sokat fejlődött a fizikális mellett. A kiegészítő edzés, a terem környezete, a más sportolókkal való edzés is hozzájárul, hogy sportolóvá váljon – tette hozzá Pelyhe Árpád.

A cikk az ATP Szövegírás segítségével valósult meg. Itt találod őket!